Omgeving

De dorpen Lutten en Slagharen liggen in het mooie Vechtdal. Je kunt er geweldig fietsen, wandelen, mountainbiken, varen, zwemmen of motorrijden.
Het is een omgeving met veel bos, water en landelijke elementen.
Het Vechtdal staat bekend om haar mooie boerderijen waar je producten uit de streek kunt proeven en kopen.

Fiets- en wandelroutes

Het rondje Hardenberg – Beerze is geheel bewegwijzerd met aparte bordjes. Een gevarieerde route langs en over de Vecht, door Beerze en de Oldemeijer. Start is op elk punt van de route mogelijk. Als u de bordjes volgt komt u vanzelf terug bij het startpunt. Bekijk HIER de route.

Een natuurgebied op een vuilnisbelt. Alleen al die gedachte maakt wandelen in Collendoorn tot iets bijzonders. Want zeg nou zelf, wandelen op heuvels waaronder bergen plastic, oud speelgoed, huisraad en ander afval ligt verborgen, is niet iets alledaags. Toch is daar verbazingwekkend genoeg niets van terug te vinden. Bekijk HIER de route.

De gehele route van 12,8 km is bewegwijzerd met speciale schildjes met geel/roze pijltjes. Geadviseerd wordt om de route te starten bij de Oldemeijer. De route kan in beide richtingen gewandeld worden. Bij de Oldemeijer is gelegenheid om de auto te parkeren. Bekijk HIER de route.

Om kinderen, inwoners en toeristen kennis te laten maken met kunst en cultuur in hun eigen omgeving is er een kunstroute gerealiseerd. De route, door het centrum van Hardenberg, brengt je langs allerlei kunstwerken en beelden. Wil je de kunstroute lopen? Dan kun je deze HIER downloaden.

Laat je onderdompelen in het Verrukkelijk Vechtdal. Een route langs de Smaakmakers in het Vechtdal; van streekproducent tot culinaire smaakadresjes. Kom meer te weten over onze lokale Smaakmakers.

In het Vechtdal zijn er 5 Vechtdal Proefpalen te vinden die allemaal op de locaties van de Smaakmakers staan. Deze Proefpalen zijn interactief en vertellen je op een leuke wijze wat er op die Smaakmakers locatie allemaal te ontdekken valt. Ga op zoek naar de Vechtdal asperge of maak kennis met Timmy het Theeblad bij een theeplantage. Laat je verwennen door de heerlijkste streekgerechten, pluk zelf de mooiste bessen of kom oog in oog te staan met Vechtdal Hooglanders; de afstammelingen van de oeros.

Ontdek de Smaakmakers van het Verrukkelijk Vechtdal door: De Vechtdal proefroute te rijden of het Vechtdal Proef spel te spelen. Onderweg genieten van de streekproducten kijk dan bij de Vechtdal Proef de keuken arrangementen.

Wat te doen?

Op het familiebedrijf Hoeve Bosman wordt met passie het overheerlijke boerenijs bereid. Van dagverse melk van de eigen melkkoeien en kwaliteitsproducten wordt het ijs in heel veel smaken gemaakt. Ook hebben ze hun eigen kaas van weidemelk, gemaakt door kaasmeester Jan en in diverse varianten.

Aspergeboerderij ‘Het Nijenhuis’ kun je vinden in Overijssel. De sfeervolle boerderij in Diffelen ligt in het schitterende Vechtdal-gebied in Salland. In het aspergeseizoen kun je in de nieuwe boerderijwinkel dagverse asperges kopen.

De Kruidenhoeve is gelegen in het prachtige Reestdal in een authentieke boerderij. De tuinen zijn al sinds 1980 vrij van gif, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daardoor ontstonden er in de jaren 90 tuinen met veel geneeskrachtige kruiden en planten die zomers te bezichtigen zijn.

De Vijvertuin is aangelegd in 1987/88 door Ada Hofman. Een oude boerderij met schuren en weiland werd omgetoverd tot een tuinparadijs voor mens en dier met een bijzondere ambiance. De tuin is ook internationaal zeer bekend.

Prachtige bloemen, volgroeide bomen en inspirerende architectuur: bij Mien Ruys ga je op avontuur in 30 tuinen. Haar levenswerk staat bekend om experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen al sinds 1924.

Waterbeestjes vangen en dan met een zoekkaart de juiste naam vinden. Of met een verrekijker de vogels en vlinders van dichtbij bekijken. Voor iedereen die meer wil weten over de schitterende natuur in Hardenberg en omgeving, en zin heeft in een leuk dagje uit, is een bezoek aan natuuractiviteitencentrum De Koppel een echte aanrader.

Ga in een kano en verken het mooie Vechtdal over rivier de Vecht. Je kunt een kano huren voor een dagdeel of voor een hele dag. Er zijn verschillende routes voor beginners en ervaren kanovaarders.

Even een dagje uitleven in Attractiepark Slagharen. Een leuk park met verschillende attracties, en op loopafstand vanaf de Bembom Hoeve. Tickets zijn online te reserveren.

De natuur in de regio Hardenberg geeft je alle ruimte om op te laden en energie op te doenVaar op de VechtFiets een leuke route en steek over met de pontjes om je route af te maken. De echte winterdippers plonzen zo in het water en gaan winterzwemmen bij De Oldemeijer. Of lopen het blotevoetenpad bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

Gramsbergen ligt in noordoost-Overijssel, aan de N34 (Zwolle-Emmen), de spoorlijn Zwolle-Emmen en het kanaal Almelo-de Haandrik. Gramsbergen is een stadje aan de Vecht. Er zijn verschillende dingen te doen en te zien. Bezoek het Museum Infocentrum Vechtdal, proef lokale bieren op het prachtige terras aan het water bij Bierbrouwerij Mommeriete, bezoek de Boomhofkerk, of maak een prachtige boottocht over de Vecht in De Vechtezomp.

Eten en drinken

Haverkort eten en drinken in Slagharen is een sfeervol horecabedrijf met ouderwetse gezelligheid, gemoedelijkheid en dat alles tegen een betaalbare prijs. Ze bieden uitstekende mogelijkheden voor speciale gelegenheden als familiefeestjes, vergaderingen, warme en koude buffetten, brunches, (zakelijke) lunches en à la carte diners. Verder beschikken ze over een eigen parkeerterrein, een speeltuin met trampoline en hebben we fiets- en wandelroutes voor de prachtige omgeving rondom Slagharen.

In 2019 openden Jelle Jansen en Corine Kleine, restaurant De Woage in Gramsbergen. In een charmant historisch pand aan het prachtige Meiboomsplein proberen ze een balans te brengen tussen nieuw & anders, oud & vertrouwd. Met een sterke focus op afkomst en omgeving, presenteren ze het alledaagse op het scherpst van de snede. De Woage heeft 1 Michelinster.

Verborgen in het pittoreske Gramsbergen vind je Brouwerij de Mommeriete, een must-visit voor elke bierliefhebber. Deze ambachtelijke brouwerij, bekend om zijn traditionele brouwmethoden, biedt een uitgebreide selectie van speciaalbieren, elk met een uniek verhaal. Maak een wandeling langs de Vecht en sluit af met een proeverij in hun gezellige proeflokaal, waar je de passie voor brouwen in elk glas proeft. De gastvrije sfeer en de heerlijke bieren maken Mommeriete de perfecte bestemming voor een ontspannende middag. Ontdek de rijke smaken en authentieke sfeer bij Brouwerij de Mommeriete!

Bij de Troubadour kun je terecht voor een heerlijke lunch of diner. Maar ook voor andere arrangementen zoals high wines, beers- en cocktails, broodlunch, buffetarrangement, drankarrangement, feesten en partijen, shared dining of een groepsmenu.

Chef Chiel de Groot kookt hier op een vernieuwende en moderne manier met intense en frisse smaken. De wijnkaart van gastvrouw en vinoloog Corine Vink sluit hier perfect bij aan. Laat je bij Amused verrassen met een 4, 5, 6 of 7 gangen menu met verrassende wijnen van over de hele wereld en beleef een heerlijke middag of avond uit!

Cafetaria Lunchroom Emmy is in 1982 van start gegaan in Slagharen. Daarvoor was het een kleine zelfbedieningswinkel. Destijds was het nog een kleine snackbar, inmiddels is er een behoorlijke moderne ruimte ontstaan waar ze u graag ontvangen voor een heerlijke snelle, maar goede hap!